HaapakoskiPasi Yksi rohkea askel taakse vie meitä kolme eteenpäin!

Apteekit terveydenhuollon kivijalkana

  • Apteekit terveydenhuollon kivijalkana

Nopea säästö tässä toisi valtavan laskun toisaalla. Kateus on mielestäni vaarallinen voimavara näin tärkeistä asioista päätettäessä ja apteekkarien suurten tulojen kanssa olemme vähän myöhässä, kun sen kulta-aika oli ennen rinnakkaislääkkeiden tuloa markkinoille. Esimerkiksi yhden laajalti käytetyn reseptilääkkeen hinta laski hetkessä yhdestä eurosta 0,07€ tabletilta. Tällaista taloudellista muutosta ei tämäkään toimiala olisi kestänyt ilman sopeuttamistoimia, mutta tätä tasoittamaan kehitettiin itsehoitopuolen valikoimaa. Tämän ansiosta vältyttiin irtisanomisilta ja palveluita on pystytty kehittämään entisestää. On saatu erinomaisia tutkimustuloksia itsehoitopuolen ja apteekkilaisten asiantuntemuksen säästävän yhteiskuntamme varoja perusterveydenhuollon haasteiden keskellä.

Henkilökunta on palvelevaa ja edustaa toimialansa ylintä osaamista, jota me kuluttajat olemme äänestäneet luotetuimpien ammattien listojen kärkipaikalle. Yhdessä keskustelussa nostettiin esille apteekkihenkilöstön kiireettömyyttä negatiivisena asiana? Tarkkuutta vaativissa ammateissa kiire nostaa usein virheiden riskejä ja uskoisin nykyajan digitaalisen vallankumouksen keskellä apteekin asiakkaiden arvostavan nimenomaan kiireettömyyttä ja henkilökohtaista ammattitaitoista palvelua. Esimerkki perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolla saa esittää vain yhden vaivan ja toisiin varataan hänelle uusi aika, kun apteekissa taas pyritään tarjoamaan kokonaisvaltaista palvelua huomioiden myös tärkeät potilaan tukihoidot. Itse en toivoisi sairaan lapsen kanssa apteekissa asioidessani skanneria ja printteriä palvelemaan meitä, jos mahdollisuus on saada hymyilevä asiantuntija auttamaan meitä kysymystemme kanssa.

Säästöjä on yhteiskuntamme saatava haastavan tilanteen edessä, mutta soten ratkaisemiseen keskittäisin nyt kaikki voimavarat ja vasta sen jälkeen näihin muihin säästökohteisiin. Maassamme on erittäin kattava määrä apteekkeja ja niiden määrän nostamista en näe ratkaisuksi säästöjen saamiseksi nopealla aikataululla. Sen sijaan kilpailun mahdollistaminen jo toimiviin yksiköihin olisi terveemmällä pohjalla. Nykyinen toimintamalli on vanha, mutta toimiva ja sen toimintojen hyvin harkittujen päivitysten pohtiminen on varmasti perusteltua. Keskustelu aiheen ympärillä on herättänyt voimakkaita tunteita ja jopa valitettavan epäkunnioittavan sävyn asiantuntijoiden välillä.

Reseptilääkkeiden hinnat eivät ole apteekkien päätettävissä ja niiden kehitys on uutisoitu myös näyttävästi, mutta tähän nopeita säästöjä tuovaan kuluerään ei ole jostain syystä puututtu. Uusien lääkkeiden hinnat ovat usein perusteltuja, mutta vanhojen satojen prosenttien hinnannousut ovat hankalasti perusteltavissa. Kilpailun lisääminen ei olisi välttämättä huono asia, koska se motivoisi apteekkaria kehittämään jatkuvasti palveluitaan ja työyhteisön henkeä. Kilpailun avaamisessa on huomioitava myös mahdolliset riskit, että emme toistaisi terveydenhuollossa tapahtunutta ulkoistusten kustannusten moninkertaistumista. Lääkkeiden hintoihin on varmasti mahdollista saada myös kuluttajille hyötyä, mutta laadun kustannuksella sitä ei tulisi mielestäni toteuttaa. Yrittäjyys on aktiivista innovointia ja tervehenkisen kilpailun uskoisin myös lisäävän mielekkyyttä myös tällä toimialalla.

Jos suhteutetaan apteekkarien tulot koulutukseen ja ison apteekin tuottamaan voittoon muiden toimialojen yrittäjäkollegoiden kanssa niin emme poikkea linjasta. Tässäkin on tapahtunut muutos, kun enää ei voi kuolemaansa asti pitää apteekkia itsellään vaan sen päättää normaali eläkkeelle siirtymisen rajat. Näin sen ”kultakaivoksen” aktiivisen vuodet jäävät 10-15 vuoteen, kun yrittäjäkollegat voivat nauttia vastaavista ansioista jopa tuplasti pidemmän ajan. Tämä johtuu siitä, että valtaosa työurasta menee palkollisena proviisorina ja sen jatkeeksi tehtävästä vähintään viiden vuoden mittaisesta pienen apteekin apteekkarina toimimisessa. On myös muistettava apteekissa toimivien työntekijöiden koulutus-ja palkkatasot, jotka eroavat merkittävästi päivittäistavarakaupan sopimuksista. Apteekkaria verotetaan yksityisenä elinkeinonharjoittajana, jolloin hänen verotettavat tulonsa muodostuvat liikkeen tuloksesta ja hänelle kuuluvasta palkasta. Liikkeen tuloksella katetaan normaalit yrityksen investoinnit ja kehittämistoimenpiteet. Kun apteekin tulosta oikaistaan ns. palkkaoikaisulla (palkka+sotut) päästään täysin vertailukelpoiseen liiketulostasoon muiden yhtiömuotojen kanssa. Tämä tulisi ottaa huomioon eri kaupanalojen liiketulosten vertailuja tehdessä.

Päivittäistavarakaupat ovat myös voittoa tavoittelevia yksiköitä, jotka haluavat laajentaa valikoimaansa lääkkeisiin loppukuluttajia palvellakseen. En näe tähän akuuttia tarvetta, koska hyvin monen automarketin kyljessä toimii jo apteekki ja tätä synergiaetua tuotetaan jo kansalaisille. Apteekkien olisi hyvä jatkossakin erottautua tuotevalikoimaltaan päivittäistavarakaupasta ja kannettava positiivisen ylpeänä lääkehoidon ylimmän asiantuntijan viittaa.

Väärissä käsissä ei ole turvallisia lääkkeitä ja tästä saatiin esimerkki Ruotsista, jossa lasten viattomana pidetty kuumelääke Parasetamoli otettiin huoltoasemilta takaisin apteekkeihin. Farmasia tekee tärkeää työtä ja toimialaa on kehitettävä vastaamaan nykypäivän tarpeita, mutta se tulisi toteuttaa yhteistyössä ilman poliittista voitontavoittelua tai merkittävää kateutta. Kehitettään ja vältetään perusteetonta rikkomista, koska nykyisessä mallissa on paljon toimivaakin.

"Hiekkalinnankin voi rikkoa nopeasti, mutta sen korjaaminen vaatii aikaa"

 

Kirjoittajasta:

Minä en ole apteekkari tai farmaseutti, mutta olen seurannut toimialaa läheltä jo vuosia ja myös kriittisestä näkökulmasta. Kateellinen minunkin olisi yrittäjänä helppo olla, mutta näet tässä paljon suuremman riskin yhteiskunnallemme ja siksi osallistun keskusteluun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Blogistille kiitos varsin laajasta pohdinnasta apteekkitoiminnan suhteen - yleensä näkökulma näillä foorumeilla on ollut varsin business-orientoitunut.

Apteekkihenkilökunta on todella koulutettua ja usein helpommin tavoitettavissa kuin lääkäri tai sairaanhoitaja. Monet pienet itsehoitoa vaativat sairaudet voidaan aivan hyvin hoitaa apteekin kauttakin. Ja kun etiikkakin on kohdallaan, apteekin ei tarvitse edes myydä, jos potilaalla on riittävästi "kotikonsteja", esim. kuumaa mustaherukkamehua kotona.

Toimituksen poiminnat