HaapakoskiPasi Yksi rohkea askel taakse vie meitä kolme eteenpäin!

Nyt silmät auki SOTE:n suhteen!

Yksityisten terveyspalveluiden tehtävä on tukea kunnallisia palveluita, mutta ei hallita koko sektoria. Tämä yksityistämisen kiima on yksisuuntainen tie, johon yhteiskunnallamme ei ole varaa.

Sekavilla sote-kaavioilla ja hienoilla sanoilla kuten valinnanvapaus ja palveluseteli johdatellaan huomiomme epäolennaiseen. 90-luvun alussa meillä oli vielä yksi maailman toimivimmista terveydenhuollon järjestelmä, jossa toiminnan kivijalan roolia edusti tehokas terveyskeskusjärjestelmä. Tuohon aikaan osattiin hyödyntää ja myös arvostaa toistemme ammattitaitoa, joka oli myös taloudellisesti kannattavaa.

Vuonna 1980 maassamme oli 9 517 lääkäriä, kun 2016 heitä oli 28 565 (lääkärilehti 9.12.2016) ja meillä on silti historian kovin lääkäripula. Yksityiset palveluntarjoajat ovat luoneet järjestelmän, jossa voidaan valita ”rusinat pullasta” tekemällä vain tuottavimmat tunnit. Tällä on ei toivottuja vaikutuksia myös ammattitaidon kehittymiselle. Minä arvostan lääkäreiden osaamista ja heitä tästä ei tule syyttää, mutta olen huolissaan ammattikunnan arvostuksen säilymisestä johtopaikoilla.

Hoitohenkilökunnan merkittävää roolia ei tule unohtaa toimivassa hoitoyksikössä. Päivystysten tehostamisessa uskon toimivan tiimityön, työn arvostuksen ja terveen työmoraalin olevan avainasemassa. TErveysasemien ja yhteispäivystyksen henkilökunta on rakennuttava kokemukseen, jotta turhilta lähetteiltä vältyttäisiin. Jokaisen työpanos on nähtävä tärkeänä, jos halutaan saada kaikki resurssit käyttöömme. ”Siivoojien ulosmarssi sairaalasta hiljentää myös leikkaussalit”

Nyt voimme vielä vaikuttaa tulevaan ja tähän on (minullakin) olemassa taloudellisesti kestävämpiäkin ratkaisuja, koska tällä menolla voimme viettää kohta hiljaisen hetken kunnalliselle terveydenhuollolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei Suomessa ole mitään lääkäripulaa, mutta blogisti on aivan oikeassa siinä, että lääkärit eivät nykyään tee tarpeeksi töitä, jolloin ammattitaito ei kehity.

Lääkärien tarvetta toki lisää myös julkisenkin sektorin nykyinen valinnan vapaus; kun ei yhdeltä lääkäriltä saa sitä, mitä haluaa, niin sitten seuraavalle. Täytyy siis olla, mistä valita. Jotenkin ihmiset eivät vain miellä sitä, jotta valinnan vapaus maksaa setelirahaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei lääkäreitä ole liian vähän. On vain hallituksilla ollut "vähän" antaa kunnille valtionosuuksia aina-94 lähtien.
Kunnilla ei oleollut varaa palkata lääkäreitä .Näin saatiin jonot Sotea varten.

Pakko se leipä on hankkia ja opintovelat lääkärinkin maksaa .Onneksi "Attendoot" edes otti palkkalistoilleen.

Sotea on vihreät puuhastellut kepun ja kok kanssa-07-15

Toimituksen poiminnat